Arastiriyorum 4 months ago

ChatGPT'nin Yapamayacağı 5 Kodlama Görevi

ChatGPT'yi StackOverflow'un daha akıllı bir versiyonu olarak düşünmeyi seviyorum. Çok yararlı, ancak yakın zamanda profesyonellerin yerini almayacak. Eski bir veri bilimcisi olarak, ChatGPT çıktığında onunla uğraşarak çok zaman harcadım. Kodlama kapasitesinden oldukça etkilendim. Sıfırdan oldukça kullanışlı kodlar üretebilir; kendi kodumla ilgili öneriler sunabilir. Bir hata mesajı konusunda bana yardım etmesini istersem, hata ayıklama konusunda oldukça iyiydi.

Ancak kaçınılmaz olarak, onu kullanmaya ne kadar çok zaman harcarsam, sınırlamalarıyla o kadar çok karşılaştım. ChatGPT'nin işlerini elinden alacağından korkan geliştiriciler için ChatGPT'nin yapamayacaklarının bir listesini burada bulabilirsiniz.

 

ChatGPT'nin Yapamadığı 5 Kodlama Görevi


İlk sınırlama yeteneğiyle değil, yasallığıyla ilgilidir. Tamamen ChatGPT tarafından oluşturulan ve sizin tarafınızdan bir şirket ürününe kopyalanıp yapıştırılan herhangi bir kod, işvereninizi çirkin bir davaya maruz bırakabilir.


Bunun nedeni, ChatGPT'nin, üzerinde eğitim aldığı ve internetin her yerinden gelen verilerden kod parçacıklarını serbestçe almasıdır. "Chat gpt'den benim için bazı kodlar oluşturmasını istedim ve bunun büyük bir kısmını hangi GitHub deposundan aldığını anında fark ettim." açıkladı Reddit kullanıcısı ChunkyHabaneroSalsa.


Sonuçta ChatGPT kodunun nereden geldiği veya hangi lisans altında olduğu bilinmiyor. Tamamen sıfırdan oluşturulmuş olsa bile ChatGPT tarafından oluşturulan hiçbir şeyin telif hakkı yoktur. Bloomberg Hukuk yazarları Shawn Helms ve Jason Krieser olarak koymak, "'Türev çalışma', 'önceden var olan bir veya daha fazla çalışmayı temel alan bir çalışmadır.' ChatGPT, önceden var olan çalışmalar üzerinde eğitilir ve bu eğitime dayalı olarak çıktı üretir."


Kod oluşturmak için ChatGPT'yi kullanırsanız işverenlerinizle başınız belaya girebilir.


İşte eğlenceli bir test: ChatGPT'nin Python'da istatistiksel analiz çalıştıracak kod oluşturmasını sağlayın.

Doğru istatistiksel analiz mi? Muhtemelen değil. ChatGPT, verilerin test sonuçlarının geçerli olması için gereken varsayımları karşılayıp karşılamadığını bilmiyor. ChatGPT ayrıca paydaşların ne görmek istediğini de bilmiyor.


Örneğin, ChatGPT'den farklı yaş grupları arasında memnuniyet derecelendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını anlamama yardımcı olmasını isteyebilirim. ChatGPT, bağımsız bir örnek T testi önerir ve yaş gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulmaz. Ancak birden fazla yaş grubunun olması veya verilerin normal şekilde dağılmaması gibi çeşitli nedenlerden dolayı t testi burada en iyi seçim değildir.

 

ChatGPT'nin Yapamadığı 5 Kodlama Görevi

Image decipherzone.com

 

tam yığın veri bilimcisi hangi varsayımların kontrol edileceğini ve ne tür bir testin çalıştırılacağını bilir ve muhtemelen ChatGPT'ye daha spesifik talimatlar verebilir. Ancak ChatGPT tek başına yanlış istatistiksel analiz için doğru kodu üreterek sonuçları güvenilmez ve kullanılamaz hale getirecektir.


Daha eleştirel düşünme ve problem çözme gerektiren herhangi bir problem için ChatGPT en iyi seçenek değildir.

Herhangi bir veri bilimci size işin bir kısmının bir projedeki paydaş önceliklerini anlamak ve yorumlamak olduğunu söyleyecektir. ChatGPT veya bu konudaki herhangi bir yapay zeka, bunları tam olarak kavrayamaz veya yönetemez.

Birincisi, paydaş öncelikleri genellikle yalnızca verileri değil aynı zamanda insan faktörlerini, iş hedeflerini ve pazar eğilimlerini de dikkate alan karmaşık karar almayı içerir.


Örneğin, bir uygulamanın yeniden tasarımında, pazarlama ekibinin kullanıcı etkileşimi özelliklerine öncelik vermek istediğini, satış ekibinin çapraz satışı destekleyen özellikler için baskı yaptığını ve müşteri destek ekibinin kullanıcılara yardımcı olmak için daha iyi uygulama içi destek özelliklerine ihtiyaç duyduğunu görebilirsiniz.


ChatGPT bilgi sağlayabilir ve raporlar oluşturabilir, ancak farklı paydaşların çeşitli ve bazen rekabet eden çıkarlarıyla uyumlu incelikli kararlar veremez.


Ayrıca, paydaş yönetimi genellikle yüksek derecede duygusal zeka gerektirir; yani paydaşlarla empati kurabilme, onların endişelerini insani düzeyde anlama ve duygularına yanıt verme becerisi. ChatGPT duygusal zekadan yoksundur ve paydaş ilişkilerinin duygusal yönlerini yönetemez.


Bunu bir kodlama görevi olarak düşünmeyebilirsiniz, ancak şu anda bu yeni özelliğin kullanıma sunulması için kod üzerinde çalışan veri bilimci, bunun ne kadarının paydaş öncelikleriyle çalıştığını biliyor.


ChatGPT gerçekten yeni bir şey sunamaz. Yalnızca eğitim verilerinden öğrendiklerini yeniden düzenleyebilir ve yeniden çerçeveleyebilir.

 

ChatGPT'nin Yapamadığı 5 Kodlama Görevi

Image theinsaneapp.com

 

R grafiğinizdeki gösterge boyutunu nasıl değiştireceğinizi bilmek ister misiniz? Sorun değil – ChatGPT, aynı şeyi soran soruların 1,000'lerce StackOverflow yanıtından faydalanabilir. Ancak (ChatGPT'den oluşturmasını istediğim bir örneği kullanarak), daha önce karşılaşılması muhtemel olmayan bir şeye ne dersiniz, örneğin her kişinin yemeğinin soyadıyla aynı harfle başlayan ve istediğiniz bir malzemeyi içermesi gereken bir topluluk yemeği düzenlemek gibi. Çok çeşitli yemeklerin olduğundan emin olmak için.


Bu istemi test ettiğimde, bana karar veren bazı Python kodları verdi. isim yemeğin soyadıyla eşleşmesi gerekiyordu, hatta malzeme gereksinimi bile doğru şekilde yakalanamadı. Ayrıca alfabenin her harfine bir tane olmak üzere 26 yemek kategorisi bulmamı istedi. Muhtemelen tamamen yeni bir sorun olduğu için akıllıca bir cevap değildi.


Son fakat bir o kadar da önemlisi, ChatGPT etik olarak kod yazamaz. Bir insanın yaptığı gibi değer yargılarında bulunma veya bir kod parçasının ahlaki sonuçlarını anlama yeteneğine sahip değildir.


Etik kodlama, kodun farklı insan gruplarını nasıl etkileyebileceğini dikkate almayı, ayrımcılık yapmamasını veya zarar vermemesini sağlamayı ve etik standartlar ve toplumsal normlarla uyumlu kararlar almayı içerir.


Örneğin, ChatGPT'den bir kredi onay sistemi için kod yazmasını isterseniz, geçmiş verilere dayalı bir model ortaya çıkarabilir. Ancak verilerdeki önyargılar nedeniyle marjinalleştirilmiş topluluklara kredi verilmesini potansiyel olarak reddeden bu modelin toplumsal sonuçlarını anlayamıyor. Adalet ve hakkaniyet ihtiyacını tanımak, verilerdeki önyargıları arayıp düzeltmek ve kuralların etik uygulamalarla uyumlu olmasını sağlamak insan geliştiricilerin sorumluluğundadır.


İnsanların da bu konuda mükemmel olmadığını belirtmekte fayda var; kodlanmış biri Amazon'un önyargılı işe alım aracıve birisi bunu kodladı Google fotoğraf sınıflandırması Siyah insanları goril olarak tanımladı. Ama insanlar bu konuda daha iyidir. ChatGPT, etik olarak kodlama yapmak için gereken empati, vicdan ve ahlaki akıl yürütmeden yoksundur.


İnsanlar daha geniş bağlamı anlayabilir, insan davranışının inceliklerini tanıyabilir ve doğru ile yanlış hakkında tartışabilir. Etik tartışmalara katılırız, belirli bir yaklaşımın artılarını ve eksilerini tartarız ve kararlarımızdan sorumlu tutuluruz. Hata yaptığımızda ahlaki gelişimimize ve anlayışımıza katkıda bulunacak şekilde onlardan öğrenebiliriz.


Redditor Empty_Experience_10'ları sevdim almak üzerinde: “Tek yaptığınız programlama ise yazılım mühendisi değilsiniz ve evet işiniz değiştirilecek. Yazılım mühendislerinin kod yazabildikleri için yüksek ücret aldıklarını düşünüyorsanız, yazılım mühendisi olmanın ne demek olduğuna dair temel bir yanlış anlamanız var demektir."


ChatGPT'nin hata ayıklamada, bazı kod incelemelerinde harika olduğunu ve StackOverflow yanıtını aramaktan biraz daha hızlı olduğunu gördüm. Ancak “kodlamanın” çoğu, Python'u klavyeye sokmaktan daha fazlasıdır. İşletmenizin hedeflerinin ne olduğunu bilmektir. Algoritmik kararlarda ne kadar dikkatli olmanız gerektiğini anlamaktır. Paydaşlarla ilişkiler kurmak, onların neyi, neden istediklerini gerçekten anlamak ve bunu mümkün kılmanın bir yolunu aramaktır.


Bu hikaye anlatmaktır, ne zaman pasta grafiği veya çubuk grafiği seçeceğinizi bilmektir ve verilerin size anlatmaya çalıştığı anlatıyı anlamaktır. Karmaşık fikirleri, paydaşların anlayabileceği ve karar verebileceği basit terimlerle iletebilmekle ilgilidir.

ChatGPT bunların hiçbirini yapamaz. Yapabildiğiniz sürece işiniz güvende.

0
123
İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE 2022

İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE 2022

1713358301.jpg
Arastiriyorum
7 months ago
Dünyanın en değerli 500 markası belli oldu

Dünyanın en değerli 500 markası belli oldu

1713358301.jpg
Arastiriyorum
3 months ago
Yapay Zeka (ai) ile Artan Bilimsel Suiistimal ve Veri Manipülasyonu Tehdidi

Yapay Zeka (ai) ile Artan Bilimsel Suiistimal ve Veri Manipülasyonu Te...

1713358301.jpg
Arastiriyorum
4 months ago

How to add security headers to Alloy Navigator web apps

Security headers are HTTP response headers that define whether a set of security precautio...

1713358301.jpg
Arastiriyorum
7 months ago
Mastercard, yabancı turistlerin 2023’te Türkiye’deki harcama verilerini açıkladı

Mastercard, yabancı turistlerin 2023’te Türkiye’deki harcama verilerin...

1713358301.jpg
Arastiriyorum
3 months ago