Ipsos araştırdı: İşte Türkiye’de oruç tutanların oranı…

Ipsos Araştırma, gündeme dair araştırması kapsamında Ramazan ayında değişen tutum ve davranışları araştırdı. Araştırmaya göre, geçen yıla göre oruç tutma alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik olmadı. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da her 10 kişiden 8’i oruç tuttuğunu söyledi. Bu yıl yalnızca Kadir Gecesi’nde oruç tutacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 2 oldu.

2024-04-03 09:48:46 - Arastiriyorum

Buna göre geçen yıl Ramazan ayında oruç tuttum diyenlerin oranı yüzde 77, bu sene tutuyorum diyenlerin oranı yüzde 79 oldu. Ayrıca tüm ramazan ayı boyunca oruç tuttum diyenlerin oranı yüzde 67 iken, bazı günler diyenlerin oranı yüzde 12, sadece kadir gecesinde diyenlerin oranı yüzde 2, tutmuyorum diyenlerin oranı ise yüzde 19 olarak kaydedildi.


Alışveriş alışkanlıkları da soruldu

2023 ile karşılaştırıldığında Ramazan ayına özel bir alışveriş yapmayacağını söyleyenlerin oranının daha az olduğu görüldü. Buna göre geçen sene Ramazan’ın ilk haftalarında alışveriş yapmış olanların oranı yüzde 37 iken bu sene yine aynı dönemde alışveriş yapmış olanların oranı 9 puan daha düşük. Bu sene Ramazan ayına özel alışveriş yapmayı planlayanların oranı ise daha yüksek.

Buna göre Ramazan’a özel alışveriş yaptığını söyleyenlerin oranı yüzde 28, yapmadım ama yapacağım diyenlerin oranı yüzde 41, yapmadım ve yapmayı da düşünmüyorum diyenlerin oranı ise yüzde 31 oldu.


Eski Ramazanlar özleniyor…

Araştırmaya göre her 10 kişiden 8’i eski Ramazanları özlediğini söylüyor. Katılımcılara eski ramazanlarda en çok neyi özledikleri sorulduğunda ise, yanıtlar şöyle oluyor:


Öte yandan katılımcıların yüzde 69’u eskiden Ramazan ayında daha fazla misafir ağırladığını belirtti.

Katılımcıların yüzde 53 ‘ü ne göre Ramazan ayında sokakta yeme-içme doğru değil. Bu ifadeye katılmayanların oranı yüzde 23, ne katılıyorum ne de katılmıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 24 oldu.


Giderler Ramazan’da arttı mı?

Araştırmaya göre Ramazan ayında giderlerin artacağı yönündeki görüşler azaldı. Ancak genel olarak incelendiğinde ne katılıyorum ne de katılmıyorum diyenlerin oranı artıyor. Araştırmacılara göre bu durum zaten halihazırda yaşanan hayat pahalılığından dolayı Ramazan ayının ekonomiye daha da olumsuz bir etkisi olmayacağı yönünde değerlendiriliyor.

Dayanışma olgusu

Ramazan ayında ön plana çıkan manevi duygular sayesinde, özellikle yardımlaşma ve dayanışma tutumlarının da ön plana çıktığı görülüyor. Araştırmaya göre, her 4 kişiden 1’i bir kurum ya da kişiye yardımda bulunduğunu söylerken, yüzde 43’ü de yardımda bulunmayı düşünüyor. Geçen seneye göre bu sene tanımadıkları kişilere yardım etme niyetinin ise daha yüksek olduğu, ayrıca nakdi yardımların yanı sıra gıda ve giyecek yardımının da eklendiği görülüyor.


Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırmayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:


More Posts